В добра форма през есента!

В добра форма през есента!

Броени дни остават до настъпването на астрономическата есен. Как да се предпазим от заболявания и да се радваме здрави и бодри ва пъстрата есен - ето вякои идеи с гарантирано добър ефект.

По-силен имунитет

Най-важното правило е да приемате всеки ден по пет порции зеленчуци и плодове - свежи, замразени, сушени - каквито обичате и с каквито разполагате.Репите, пащърнакът и целината могат да се пекат, варят, пасират или да се добавят към супе е яхнии. Картофите са добър източник на въглехидрати, заедно с пълнозърнестите ориз, хляб и паста.

Не пропускайте есенното слънце

Слънчевите лъчи подпомагат ситеза на витамин D, който укрепва костите.Ако прекарвате повече време на открито, задължително използвайте слънцезащитен крем. За да се чувствате бодри, добре е да излизате в слънчевите часове навън.

Грижа за кожата

Дъждовното и ветровито време изсушава кожата.Затова не забравяйте да хидратирате лицето и тялото всеки ден.Измивайте старателно и подсушавайте добре ръцете си преди да ги намажете с крем. Ако са се напукали крайщата на устните ви, опитвайте да устоите на изкушението да ги оближете с език, защото това може допълнително да влоши състоянието.

Погрижете се за себе си

Повечето случаи на настинки, възпалено гърло, кашлица, възпаления на синусите се подобряват и отшумяват и без прием на антибиотици. Стойте на топло и пийте повече течности: чай, прясно изцеден сок и много вода. 

Преборете настинките и вирусите

Кашлиците и настинките най-често са провокирани от над 100 респираторни вируса, които вдишваме или попадат в организма ни чрез допир до замърсени повърхности. Хората, които са в добро общо здравословно състояние, обикновено се справят сравнително добре с тези вируси, но имащите и съпътстващи страдания като диабет, сърдечносъдови или бъбречни заболявания са засрашени от развитие на усложнения. Запушеният нос може да доведе до до усещане за тежест или болки в главата, макар че те обикновено са поносими. Кашлянето може да е придружено с осделянето на слуз, в която има клетки, които се борят с вирусите и целта им е да спрат разпространението на инфекцията към белите дробове.При повишена температура човек се чувства ужасно и е необходимо да остане на легло.

Не спирайте да се движите

Поставее си за цел да се разхождате пет пъти седмично по 30 мин. Необходимо е да сте облечени подходящо.Ако ви е студено или е дъждовно, бъдете активни у дома - танцувайте или правете упражнения на музика.


И един сладък съвет: Хапвайте всеки ден по няколко парченца тъмен шоколад - 70% какао: той е полезен за здравето и подобрява настроението.