За гъбата Ганодерма (Рейши)

За гъбата Ганодерма (Рейши)

Ганодерма Луцидум е висша гъба с изумителни лечебни свойства. Тя се числи към големия отдел Базидиеви гъби. В определен стадий от развитието им се образуват бухалковидни, цилиндрични и др. израстъци – базидии, където се намират спорите за размножаването.

В началото оцветяването на гъбата е бяло, жълто, а с растежа става оранжево, червено до тъмночервено и дори черно. По края, шапката при младите плодови тела винаги е по-светла от останалата повърхност.

Диаметърът на шапката е до 10 cm.

Месото е дървесно, твърдо и жилаво. Светлокафяво до кафяво. Без миризма и вкус.

ФАЗИ НА РАСТЕЖА:

а) поникване на Ганодерма в оранжерии;

b) растене на младото тяло;

c) формиране на зряло плододаващо тяло;

d) плодовото тяло, покрито с отделените спори

Гъбата е съставена от мицел и плодно тяло.  Мицелът се състои от основа и бяла, тънка част, които доставят хранителни вещества, необходими за растежа, докато плодното тяло има чадъровидна форма.

Латинската дума lucidus означава „лъскава“ или „блестяща“ и се отнася до лакирания вид на повърхността на гъбата. В Китай G. lucidum се нарича Лингжи (Lingzhi), докато в Япония името e Рейши (Reishi).

На китайски името Лингжи означава комбинация от духовна сила и безсмъртие и се разглежда като „билка на духовните качества“, символизираща успех, благополучие, божествена сила и дълголетие.За нея императорът се е разплащал с много злато, осигурявайки материално семейството на селянина за много години напред.

Фактът, че Рейши може да се използва за медицински цели или като храна, също е записано в китайската история. Например Ванг Чонг от династията Източен Хан пише „Рейши произвежда 3 култури годишно. Включването му в диетата може да доведе до дълголетие, тъй като е храна на Бог. ”

 Различните членове на рода Ганодерма се нуждаят от различни условия за растеж и отглеждане. Освен това в различните географски региони са предпочитани различни видове. Например в Южен Китай е популярна черната Ганодерма, докато червената е предпочитана в Япония. 

 Малайзия през 1983г. изследователите също намират начин за развъждане на гъбата. Там климатът е топъл и влажен, които е идеален за растежа на гъбата.

Ключови думи:

Мнения