Хигиена на устната кухина при деца

Хигиена на устната кухина при деца

Устната кухина е съставена от преддверие и същинска устна кухина. В същинската устна кухина са разположени зъбите и езикът. Основната функция на зъбите е първичната механична обработка на храната.

Първото посещение при лекаря по дентална медицина би трябвало да се извършва след появата на първото зъбче, още преди детето да навърши 1 година. След това се правят профилактични прегледи поне два пъти в годината (на всеки 6 месеца). Профилактичните прегледи са безплатни за децата и се поемат от НЗОК.

Когато се почистват временните зъби се използва паста без съдържание на флуор. След появата на постоянните зъби почистването им се осъществява с флуорна паста, а за междузъбните пространства се използват зъбни конци.

Четката трябва да е съобразена с анатомо-физологичните особености  на устната кухина при децата и да е с достатъчно малка работна част. Вътрешните повърхности се мият с движения нагоре-надолу. Прекаленото агресивно и неправилно четкане причинява нарушение на зъбния емайл. След 3 годишна възраст у детето се създават привички за самостоятелно миене на зъбите с четка, а родителят проверява дали са добре почистени. 

Важно е да се знае, че четката за зъби е индивидуално средство за почистване на устната кухина.

Профилактиката на кариеса и на другите заболявания на устната кухина е необходимо да започне още в ранна детска възраст. 

Ние Ви предлагаме подходящи пасти за зъби и детски четки. Едно добро решение е:

Детска паста за зъби «Ябълка», 50 мл, подходяща за деца над 3 години.

Мнения